Küçükbaş Hayvancılık Ruhsatı Nasıl Alınır?

Küçükbaş hayvancılık işi ile uğraşmak isteyen kişiler, resmi makamlardan bazı izin belgeleri almak zorundadır. Bu izin belgeleri alınmadığı sürece, küçükbaş hayvancılık işlemini ruhsatlı yapmanız mümkün değildir. Bu işlem de yasa dışı işlem olmakla birlikte, cezası bulunmaktadır.

Devlet kurumları bu şekilde izin almadan ve belgeleri bulunmadan bu işi yapmak isteyen kişilere, bu kişilerin çiftliklerine, tavuk kümeslerine, koyun ağıllarına ve buna benzer hiçbir işlemlerine devlet desteği vermemektedir.

Hayvancılık yetiştirme tesisi kurmak için inşaat ruhsatı yasal zorunluluk haline getirilmiştir. İnşaat ruhsatı almayan hayvancılık işletmesine, iskan belgesi verilmemektedir. İskan belgesi alınmayan yapılar herhangi bir şikayet olduğunda, belgesi olmadığı için yasa dışı görülecek ve sorgusuz sualsiz yıkılacaktır. Ayrıca bazı yatırım destek programı kapsamı adı altında destek veren kuruluşlarca, bu tarz kişi ve kuruluşlara hiçbir şekilde kalkınma desteği verilmemektedir. Destek sadece maddi olarak değil, ekipman ve makine anlamında da kişilerden ve kurumlardan mahrum bırakılacaktır.

Ruhsat Alma Aşamaları Nelerdir?

Çiftlik kuracak her bir yatırımcı hayvanlar için, bulunmuş olduğu ilçedeki ya da bölgedeki belediyeye müracaat etmelidir. Bu konuda en belirleyici faktör, yatırım yapılacak olan alanın büyüklüğüdür. Yerleşim bölgelerine yakın olan arazilerde, genellikle bu konuda sıkıntılar çıkmaktadır. Başvuru yaparken elektrik, su ve yol bağlantısı unsurları göz önünde bulundurularak müracaat yapılmalıdır.

Kişiler bağlı bulundukları belediyelere, dilekçe, tabu fotokopileri ve aplikasyon krokileri ile müracaatta bulunurlar.

Projenin yapılacak olduğu alan imar planı olan alan dışındaysa, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl’de bulunmuş olan Sağlık Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, İl Kültür Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri Müdürlüğünden onay istenmektedir. Proje alanı, imar planı olan alan içindeyse sadece Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden onay alınması yeterli olacaktır.

Onay istenmiş olan tüm kurumlardan onay yazısı gelmesi halinde, hayvancılık yapılacak olan tesise ait proje planlaması yapılmalı ve zemin çalışması hazırlanmalıdır.

Hazırlanmış olan projenin bir kopyası Tarım İl Müdürlüğüne sunularak teknik yapıdan projenin incelenmesi sağlanmalı ve uygun olması durumunda onaylatılması gerekmektedir. Bu aşamada Tarım İl Müdürlüğünde görev alan ziraat mühendisleri tarafından gerekli olan birçok zirai konulara dikkat edilecek ve bunlarla ilgili herhangi olumsuz bir durum olursa proje düzenlenmesi istenecektir.

Tarım İl Müdürlüğü projeye onay verdikten sonra, ruhsat işlemleri belediye tarafından gerçekleştirilecek ve çizimi yapılmış tüm projelere belediye mührü vurulup imzalanacaktır.

Yapılan bu işlemlerden sonra bölgeye bakmakta olan ilgili belediye, ruhsat vermek için ruhsat harcı talep etmektedir. Bu tutar her belediye tarafından farklılık göstermektedir. Ayrıca proje içerisinde yapılacak olan kapalı alanların boyutu da bu harcın fiyatına etki eden en önemli faktörlerden birisidir. Belediyelerin kendi bünyesince belirlenen bu tutarı ödemeden önce, çok iyi araştırma yapmanız gerekmektedir. İş ile ilgili detaylı bilgi için size en yakın belediye binasında müracaat yapılabilir.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hemen Soru Sor !
Temsilcinize Buradan Yazabilrisiniz
Merhaba Çadır Uzmanı Temsilcimize Hemen Sorularınızı İletebilirsiniz.