Büyükbaş Hayvan Çadırı

İnek Çadırı, Sığır Çadırı, Dana Çadırı, Kurbanlık Çadır

HEMEN TEKLİ İSTE !
Ons GRUP

Büyükbaş Hayvan Çadırı

Bu yazımızda sığır çadırı hakkında bilgiler vereceğiz. Büyükbaş hayvan çadırı, süt üretimi amacıyla ineklerin veya buzağıların tutulduğu bir ahır türüdür. Sığır çadır yapıları herhangi bir boyutta olabilir, ancak genellikle alanı 150 – 500 mt2 arasında tercih edilmektedir. Bu ölçülerde ise 30 – 100 büyükbaş hayvan almaktadır. Sığır çadırları yapmak için kullanılan en yaygın malzemeler tır brandası, İzocam yalıtım ve oluklu kaplamadır. Buna ek olarak, bir büyükbaş hayvan çadırında tipik olarak üstü örtüler vardır, böylece yağmur suyu, mülkteki atlar ve tavuklar gibi diğer hayvanlar tarafından kullanılmak üzere toplanabilir. Bu tür ahırlar esas olarak yüzyılın ortalarında Kuzeydoğu Amerika Birleşik Devletleri’nde tasarlandı, ancak son zamanlarda dünya çapında da kullanıldı.

HEMEN ARA !

Bir çiftlik sahibi, sığırların olduğu bir alanda çitle çevrildiğinde, çiftlik sahibi genellikle bu hayvanları tutmak için bir inek çadırı inşa eder. Daha küçük kurbanlık çadırları, acil durumlarda sadece yem ve diğer malzemeleri tutmak amacıyla inşa edilmiştir. Arka bahçedeki bir buzağı çiftliği, üç veya dört dönümlük arazide bir tür sığır çadırı ahırı kullanılır ve yaklaşık 100 baş hayvanı barındırır.Sığır çadır ahırları çeşitli boyutlarda, tarzlarda ve şekillerde bulunabilir, ancak hepsi karakteristik olarak benzer niteliklere sahiptir. Örneğin, çoğunun ön veya arka taraflardan açılabilen çift kanatlı kapıları vardır ve bu, hayvanlarınızın binanın her iki tarafına da erişmesini sağlar. Genellikle, büyükbaş hayvan barınakları ahşaptan yapılır ve daha güvenli bir yapı oluşturmak için daha sonra oluklu metal ile kaplanır.

Binanın içi iki bölüme ayrılmıştır: bir yarısı yem / malzemeleri ve diğer yarısı hayvanları içerir. Yem / erzak alanı beton zemine ve buzağı yetiştirmek için birkaç sıraya sahiptir. Bu alanın merkezi, çiftlikteki yemleme ve diğer faaliyetlerde kullanılmak üzere sıvıların ve katıların depolandığı yerdir. Sığır çadır ahırları, gübre veya tarakları depolamak için kullanılabilen bir gübre depolama odası veya atık malzemelerin bir çıkış borusundan başka bir yerde gerçekleşen bir kompostlama işlemine götürülmesine izin veren ekipmanla donatılmıştır. Bunlar tipik olarak çadırın içinde değil, mülkün başka bir yerinde bağımsız bir binada bulunur.Sığırlar, şiddetli havalarda kapalı alanda tutulabilir, ancak daha sonra dışarıda otlamasına ve içmesine izin verilmelidir. Ayrıca suni tohumlama ile süt üretimini artırmanın bir yolu olarak inekler kapalı alanda tutulabilir ve daha sonra doğal beslenme döngüleri için mera beslenebilir.Dana Çadırı tasarımı başlangıçta, yerel çiftçilerin uzun kışlar boyunca çok az güneş ışığı alan veya hiç güneş ışığı almayan hayvanlarını barındırmak için bir yapıya ihtiyaç duydukları Kuzeydoğu Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılmak üzere tasarlandı. Metal kaplama, soğuk kış günlerinde sıcaklık sağladı ve bu, özellikle yapıları ısıtmak için güneş enerjili ısıtma sistemlerinin kullanılamadığı düşük güneş ışığı zamanlarında önemliydi.

BÜYÜKBAŞ HAYVAN ÇADIRI FİYATLARI

GÜVEN KURAR !

ONS GRUP

Büyükbaş Hayvan Çadırı İnşa Edilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İnek çadırı kurulmadan önce zeminin iyi bir şekilde ve eğim oranının dengeli şekilde hazırlanması gerekmektedir.
  • Gübre yönetiminin sağlıklı ve uğraşsız olması için ise büyükbaş hayvan çadırı kurulmadan önce zemine betonun atılması gerekmektedir. Bu beton hayvanların yürürken veya yem yerken kayıp düşmemesi için ise tırtıklı olması gerekmektedir.
  • Zemine atılan betonun uzun yıllar sağlıklı bir şekilde dayanması için beton kalınlığının en az 15-20 cm olması gerekmektedir.
  • Beton atılırken diğer dikkat edilmesi gereken husus ise ileri ki zamanlarda çatlama ve kırılma olmaması için beton içine inşaat demiri yerleştirilmelidir.
  • Çiftçilerimiz demir pahalı olduğu için ve maliyeti düşürmek için inşaat demiri koymamayı tercih etmektedir. Bu sebeple ilerleyen zamanlarda beton kalitesinde bozulmalar ve çatlamalar meydana gelmektedir.
  • İnşaat demirine alternatif olarak ise kaya taşı parçaları (yüksekliği ise atılan betondan 5 cm daha düşük olmalı) kullanabilirler. Kaya taşı parçalarının diğer bir avantajı ise beton maliyetini neredeyse yarı yarıya düşürmesidir. Bunun nedeni ise kaya parçaları koyduğumuz zaman metrekareye düşecek beton miktarı azalmaktadır. Bu sayede zemine 5 mt3 beton gerekiyorsa kaya taşı parçaları koyduğumuz zaman bu beton miktarı 3 mt3 kadar düşmektedir.
  • Kurbanlık çadırı kurulurken diğer dikkat edilmesi gereken ve en önemlisi olan madde ise büyükbaş hayvan çadırının iç kısmının kenarlarına çit teli, bahçe teli gerilmesidir. Bunun nedeni ise büyükbaş hayvan çadırı iç kısmı plastik, çuval olduğu için inek çarpmasında veya boynuz geçirmesinde yırtılmalar meydana gelebilir. Bunu engellemenin en kolay yolu ise inek çadırının iç kutu profillerine çit teli çekilmesidir. Bu sayede yaptırmış olduğunuz kurbanlık çadırınızı ömür boyu zedelenmelerden, yırtılma gibi sorunlardan korumuş olursunuz.
  • Kurbanlık çadırı kurulurken firma sahibine söylemeniz gereken konulardan birisi de havalandırmanın maksimum seviyede olmasını demektir. İnekler gübresini ve idrarını büyükbaş çadırının içerisine yaptığı için ister istemez amonyak ve karbondioksit gazları oluşmaktadır. Bunun zararı ise hayvanlarınızda üst solunum yollarında tıkanmalara sebebiyet vermesi, veteriner masraflarının çoğalması ve en önemlisi et, süt, buzağı randımanında azalmalar olmasıdır. Diğer bir yandan ise çiftlikte çalışan eleman veya şahıssa göz yanmalarına ve nefes almasında zorlanmalara sebebiyet vermesidir. Bunun en kolay çözümü ise çadır kurulmadan önce firma sahibine gerektiği kadar pencere, kapı, mahya yerleştirilmesi ve en önemlisi çadır büyüklüğünde havalandırma fanı takılmasıdır. Bunları yaparken ise hayvanları cereyandan korumak çiftçinin en büyük görevidir.

Hayvancılığın en büyük maliyetlerinden birisini çiftlik kurulumudur. Bunun nedeni ise döviz kurunun yükselmesi ve bu sebebiyetten dolayı inşaat malzemelerine zam gelmesidir. Bu yüzden çiftçinin yardımına büyükbaş hayvan çadırları koşmaktadır. Örnek vermek gerekirse Bir çiftlik kurulum masrafı 100.000 TL civarında maliyeti oluyorsa kurbanlık çadırı ile bu maliyeti 40-50 bin civarına düşürebiliriz.Bu yüzden çiftçinin yardımına büyükbaş hayvan çadırlarının payı büyüktür.

HEMEN TEKLİF AL !